- Gebruik babyzalf van Little Baby na elke luierverwisseling.
- Droog de billetjes goed, vóór u de zalf opbrengt.
- Tijdens het tandjes krijgen is de kans op luieruitslag groter.
- Breng tijdens deze periode extra zalf op de billetjes aan.
- Breng de babyzalf behalve op de billetjes ook aan achter de oortjes, in de okseltjes, en op plooien op de beentjes.
Wat kunt u zelf doen bij luieruitslag?
- Verschoon uw kind vaak. Het is belangrijk dat de billetjes niet lang in de poep of plas zitten. Vooral een poepluier moet zo snel mogelijk af.
- Maak de billetjes elke keer schoon met lauw water.
- Krijgt u bij het verschonen de poep er moeilijk af? Doe dan wat extra baby-olie op het billendoekje. De poep gaat er dan makkelijker af, zonder dat u hard te hoeven wrijven.
- Gebruik geen zeep of vochtige schoonmaakdoekjes met parfum. Deze kunnen de huid verder beschadigen.
- Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.
- Smeer de schone, droge huid in met Little Baby babyzalf. Deze kunt u zonder recept kopen.
- Gebruikt u katoenen luiers? Spoel ze na het wassen extra uit in water met azijn (een eetlepel azijn per liter water). Dit verwijdert restjes zeep uit de luiers.
Wilt u meer informatie?
Stel uw vraag via ons contactformulier.
Raadpleeg uw huisarts of lees hier meer informatie op thuisarts.nl
Hier treft u een aantal veelgestelde vragen die vaker aan ons gesteld worden. Door te klikken op de vraag, wordt het antwoord getoond.
- Luieruitslag ontstaat door de plas en poep in de luier.
- Bij luieruitslag is de huid onder de luier rood en pijnlijk.
Soms gaat de huid kapot. - Luieruitslag kan geen kwaad, maar uw baby kan er veel last van hebben.
Kinderen die luiers dragen krijgen soms pijnlijke, rode billetjes. De huid gaat soms een beetje kapot. Dit is luieruitslag.
Luieruitslag kan ook op ander plekken zitten die door de luier worden bedekt. Bijvoorbeeld rond de vagina of balletjes, bovenaan de beentjes of in de liezen.
Plas en poep in de luier van je baby maakt de huid een beetje nat en zacht. De huid kan daardoor makkelijk stuk gaan. Ook zitten er stofjes in de plas en poep die jeuk en pijn kunnen veroorzaken. Vooral diarree kan zorgen voor erge luieruitslag. Door de luier die langs de billen wrijft, wordt dit nog erger.
Als een baby lang een vieze luier om heeft, wordt de kans op luieruitslag groter.
Ook een schimmel kan de oorzaak zijn. Iedereen heeft schimmels op de huid, ook baby’s. Meestal zijn deze schimmels geen probleem. Als de huid zacht of stuk is, kan de schimmel in de huid komen. Daar kan de schimmel dan verder groeien. Dit geeft luieruitslag.
Luieruitslag kan geen kwaad. Uw baby kan er wel erg veel last van hebben en daardoor veel huilen. Vooral als er plas of poep op de kapotte huid komt, doet dat pijn.
De relatie tussen luieruitslag en doorkomende tandjes is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch hoor je dit zo vaak van ouders, dat er waarschijnlijk wel een verband moet zijn. Sommige kinderen hebben bij het doorkomen van de tandjes dunnere ontlasting. En dit veroorzaakt sneller irritatie.
Nee, maizena bij luieruitslag is niet handig om bij luieruitslag te gebruiken. Het is oplossing uit overgrootmoederstijd. Door maizena kunnen namelijk granulomen ontstaan: een soort ontstekingen. Niet doen dus!
Vaak stoppen ouders met het smeren van een billenzalf omdat ze het idee hebben dat deze prikt. Wanneer je een billenzalf gebruikt met parfum of andere irriterende ingrediënten, kan dit ook het geval zijn. Bij luieruitslag met blaasjes of open wondjes smeer je dus het liefst een niet-irriterende billenzalf als Little Baby. Want het is juist dán zo belangrijk om een beschermende barrièrelaag aan te brengen op de beschadigde huid. Zodat de huid onder deze laag kan herstellen, en urine en ontlasting de huid niet kan irriteren.
Een milde vorm van uitslag, waarbij er alleen sprake is van rode billetjes, kan al binnen een dag wegtrekken. Ernstige luieruitslag, waarbij je blaasjes, bultjes en wondjes ziet, kan langer aanhouden. De huid heeft dan echt tijd nodig om te herstellen. Ga bij geen verbetering na een paar dagen als de ernstige uitslag aanblijft naar de huisarts.
Wanneer er sprake is van een schimmelinfectie – een overgroei van Candida meestal – reageert de luieruitslag niet op de normale behandeling. Ook zijn er vaak kleine pukkeltjes aan de rand van de roodheid te zien, als een soort eilandjes voor de kust.